Шкода какао для організму

Шкода какао для організму

У 1527 році іспанські конкістадори увійшли в Південну Америку, і таким чином какао було привезено до Європи. Поступово технологія приготування цього чудового напою змінювалася. Так, в Іспанії відмовилися від додавання перцю, але почали підігрівати напій і додавати мед. В Італії його робили насиченим, концентрованим, як гарячий шоколад, який ми знаємо сьогодні. В Англії какао готують з додаванням молока, що робить смак напою більш м’яким.

Три основних види какао

Какао промислового виробництва, при вирощуванні якого використовується велика кількість добрив.

Органічне промислове какао, під час вирощування якого не додають добрива. Цей вид какао не тільки більш корисний, але і цінується вище, ніж попередній.

Живе какао. Зайве говорити, що висока якість такої сировини прямо пропорційна її вартості. Какао-боби, які використовуються для приготування цього виду напою, збирають вручну з диких дерев.

Простому неспеціалісту складно визначити якість какао-порошку з першого погляду. Але, щоб не потрапити в халепу, зверніть увагу на країну походження – вибирайте ту, де ростуть какао-дерева.

Найбільше какао-бобів вирощують у Кот-д’Івуарі (на цю країну припадає 30% світових поставок, або понад 1 млн т на рік). Близько 700 тисяч тонн какао-бобів щорічно виробляє Гана, яка зробила цей продукт основою свого сільського господарства. Серед країн-виробників какао також є Індонезія, Нігерія, Камерун, Бразилія, Еквадор, Перу, Домініканська Республіка та інші.

У якісному какао-порошку неприпустимі грудочки, крупинки, він повинен мати насичений колір і аромат.

Якісне какао містить не менше 15% жиру. Під час приготування напою не повинен утворюватися осад.

Склад какао, його калорійність і користь

Какао є досить калорійним напоєм. На 100 г какао-бобів припадає 300-400 ккал. Тому не варто зловживати людям, які стежать за фігурою. Оптимальний режим – 1 склянка вранці. Хоча деякі дослідники стверджують, що завдяки швидкому почуттю насичення, яке відчуває людина після випитої чашки какао, від його частого вживання неможливо потовстіти.

Випите вранці какао подарує заряд бадьорості та сил на весь день завдяки своїй калорійності та входить до його складу фенілефіламіну, природному антидепресанту, що робить цей напій незамінним супутником студентів, студентів і людей, які займаються розумовою працею.

А також какао сприяє виробленню гормону радості – ендорфіну.

Напій містить низку необхідних макро- та мікроелементів (кальцій, фосфор, магній, натрій, мідь, цинк, залізо, фтор, молібден, марганець, хлор, сірка), фолієву кислоту та вітаміни.

Меланін, що міститься в какао-бобах, допомагає захистити шкіру від шкідливого ультрафіолетового випромінювання. У спекотну літню пору року саме він запобіжить появі опіків, а плитка шоколаду, з’їдена перед виходом на пляж, допоможе придбати красиву засмагу. Проціаніди сприяють збереженню еластичності та пружності шкіри.

Флаванол, що входить до складу какао, має дивовижну властивість – це антиоксидант, який сприяє нормалізації кров’яного тиску і поліпшенню кровообігу в мозку.

Завдяки теотромбіну, який за властивостями схожий на кофеїн, але має набагато м’якшу дію, вживання какао підвищує працездатність і допомагає зосередитися.

До всього вищесказаного можна додати, що какао сприяє продовженню молодості і активного довголіття, оскільки містить велику кількість антиоксидантів, які перешкоджають перекисному окисленню ліпідів. А поліфеноли перешкоджають накопиченню вільних радикалів, знижуючи ризик розвитку раку.

Шкода какао для організму. Протипоказання

Здавалося б, при такій кількості позитивних властивостей і якостей у какао просто не може бути недоліків. Однак за певних умов може спостерігатися і негативний вплив споживання какао на організм.

До складу какао входить, хоч і невелика кількість кофеїну (0,2%). Злегка збудливий ефект напою може посилити проблеми із засипанням, якщо пити какао перед сном.

До складу какао-бобів входять пурини, які, будучи незамінним компонентом нуклеїнових кислот, що відповідають за зберігання і передачу генетичної інформації, при надмірному надходженні в організм сприяють накопиченню в організмі сечової кислоти, відкладенню солей в організмі. суглобів, поява захворювань нирок і сечового міхура.

Відмовитися від какао слід людям, які мають в анамнезі: подагру, цукровий діабет, склероз, атеросклероз, діарею, сечокам’яну хворобу.

Через високу калорійність напій також не рекомендується вживати людям із зайвою вагою.

Через високий вміст дубильних речовин не можна пити какао людям, які страждають запорами.

Особливу небезпеку представляє спосіб обробки, зберігання і транспортування какао-бобів.

На жаль, в тих країнах, де росте шоколадне дерево, санітарні умови залишають бажати кращого, що також позначається на якості кінцевого продукту. Досить згадати, що какао-боби є улюбленим місцем проживання тарганів, від яких буває дуже важко позбутися … А хітин цих комах може викликати у людей алергічні реакції.

Крім того, какао є однією з найбільш оброблених пестицидами культур у світі. Щоб знищити шкідників, серійна сировина піддається радіологічній обробці – саме з цих зерен виготовляється 99% світового шоколаду.

З якого віку можна давати дітям какао

Не рекомендується давати какао дітям до трьох років. Пізніше – можна по півсклянки, не частіше 2 разів на тиждень.

У 6 років вже можна давати дитині цілу кружку какао, але не частіше 4 разів на тиждень. І тільки з 10 років допустимо вживати цей напій щодня. Дітям в какао краще додавати молоко або вершки, цукор.

Максимальна добова доза споживання какао розраховується виходячи з пропорції: 0,5 г какао в день на 1 кг маси тіла дитини.

З обережністю потрібно давати какао дітям, схильним до алергії. І зовсім виключити з раціону, якщо дитина страждає ожирінням, гіперактивністю або має захворювання, пов’язані з порушенням обміну речовин.

Навпаки, для худих малорухливих дітей цей напій підійде найкраще. Крім того, какао є першим помічником при сухому кашлі та інтенсивних розумових і фізичних навантаженнях.

Какао краще всього пити вранці, під час сніданку. Рекомендується вживати не більше 2 чашок на день. Дорослим, щоб не робити і без того калорійний напій ще більш поживним, краще додавати цукор, молоко і вершки в невеликих кількостях. Вагітним жінкам взагалі не можна вживати какао.

Застосування какао в косметології

Виробники різноманітної косметики вже давно використовують благотворний вплив какао на шкіру і волосся людини. Його додають в шампуні, креми, маски для обличчя, мило. І все це завдяки унікальному складу какао-бобів, до складу якого входять лауринова, пальмітинова, стеаринова, олеїнова, лінолева кислоти.

Салони краси пропонують обгортання і масаж з маслом какао.

У домашніх умовах ефективним засобом від зморшок є марля, накладена на область обличчя і шиї, попередньо змочена в теплому какао без цукру і молока. Тривалість процедури 30 хвилин. В результаті шкіра стає пружною, підтягнутою.

Для блиску, здоров’я і краси волосся можна нанести на них концентрований розчин какао з додаванням невеликої кількості кави на 15-20 хвилин. Така маска поліпшить стан волосся і додасть додатковий каштановий відтінок.

Цікаві факти про какао

Стародавні ацтеки використовували какао-боби як валюту. Так, за 100-500 насінин 3000 років тому цілком можна було придбати раба.

Останній імператор ацтеків випивав до 50 мисок «шоколатля» в день, що давало йому неймовірний заряд бадьорості і прилив сил.

Для виготовлення 1 кілограма какао-порошку потрібно 40 плодів шоколадного дерева або 1200 какао-бобів.

Щоб насолодитися повним смаком какао, його слід пити з товстостінних кухлів з несолодким печивом.

Як у стародавніх ацтеків, так і в Європі XIV-XVII ст. какао вважалося «любовним напоєм», що покращує потенцію. Його любили і імператор ацтеків Монтесума, в гаремі якого було 600 жінок, і легендарний Казанова.

Цікавий рекламний хід щодо какао був зроблений в Голландії в 1910 році Людвігом ван Дейком. Його засудили до страти, але перед ешафотом вигукнув «Пий какао ван Хаттена!». За таку рекламу власники компанії заплатили його спадкоємцям кругленьку суму, і згодом їх продажі значно зросли.

Дивно, але процес збору какао описаний в книзі Хорхе Амаду «Земля золотих плодів».

У натуральному вигляді какао є відмінним антидепресантом, здатним зарядити енергією і бадьорістю, а зіпсувати його може лише порушення технології виробництва, вирощування та обробки. Однак все вищесказане відноситься саме до какао-порошку. Розчинний напій насичений ароматизаторами, барвниками та різними добавками.

Facebook Comments Box